Oddělení Výzkumu a vývoje Future Farming (V&V FF) si dlouhodobě klade za cíl hledat ekologičtější alternativy běžně používaných pěstebních substrátů. Toto se nyní podařilo u produktu microgreens. Původně byly microgreens pěstovány na tzv. čedičových rohožích (substrát minerálního původu vyráběný z horniny čedič, také obecně známý pod názvem grodan). Tento substrát byl ve výrobě zcela nahrazen jeho přírodní alternativou – rohoží z konopného vlákna. Hlavní výhodou tohoto substrátu je to, že je zcela biologicky rozložitelný během procesu kompostování, tedy mnohem více eco-friendly.
Další velkou výhodou je, že lze microgreens vypěstované na konopném substrátu certifikovat známkou kvality BIO (tj. produkt pocházející z ekologického zemědělství). Substrát je totiž zcela přírodního původu a navíc zdravotně nezávadný, což vyplývá z provedených mikrobiálních rozborů. Vše je v tuto chvíli pro certifikaci připravené a aktuálně čekáme na schválení nových bio-produktů příslušným certifikačním orgánem.
Pěstování microgreens na konopné rohoži bylo v průběhu ledna a února testováno na oddělení V&V FF. Během experimentů byla nastavována metodika pěstování tak, abychom expedovali výsledné produkty v co nejvyšší kvalitě. Všechny zkoušené druhy microgreens byly taktéž podrobeny mikrobiálním rozborům, které potvrdily, že výsledné produkty splňují legislativní kritéria a lze je proto zařadit do produkce na naší farmě v Kalech. Oddělení V&V FF se bude dále věnovat pěstování dalších druhů microgreens, aby i ty mohly být později podrobeny mikrobiálním rozborům a zařazeny do produkčního plánu na farmě v Kalech.
Expedice prvních šarží microgreens, konkrétně druhů hořčice, brokolice, ředkvičky ‘China rose’, hrachu, vojtěšky (známé také pod názvem alfalfa) a řeřichy, proběhnou na začátku dubna a první ochutnávky bude možné zakoupit v prodejně Farmia Food Point v Brně.
Společnosti Farmia Food, která zajišťuje distribuci produktů z našich farem k zákazníkům, budou dodávány microgreens i s konopnou rohoží, což zaručuje maximální čerstvost a prodlouženou trvanlivost produktu.